Geen producten (0)

Fager stang en trens guide

Fager stang en trens guide

Deze blog is geschreven vanuit het Fager perspectief en de manier waarop de Fager bitten zijn ontworpen. 

Alle Fager stangen en trenzen zijn ontworpen om een ​​licht en flexibel gevoel in de hand te geven, ze minder fysieke ruimte in de mond innemen en uiteindelijk het creëren van een fijne constante verbinding. 

 

 

 

 

Welke maten moet ik nemen? 
Voor de Fager stang- en trenscombinaties raden wij aan om de trens in je normale trensmaat te nemen zodat dit bit mooi aansluit en de stang een maat groter. Nu horen we je denken, meestal is toch het advies om dit andersom te doen? 

De reden waarom Fager aanraad om ervoor te zorgen dat de trens aan beide kanten goed aansluit en de stang in een maatje groter te nemen (0,5 cm) dan de onderlegtrens is omdat de trens een enkel- of dubbelgebroken bit is. Wanneer een enkel- of dubbelgebroken bit te groot is kan dit wondjes of kneuzingen veroorzaken aan de binnenkant van de mond doordat het tussenstukje of de plek waarop het bit in het midden breekt tegen de lagen of het gehemelte aan komt. Dit is niet alleen vervelend voor het paard maar kan ook miscommunicaties veroorzaken. 

De  stang zou aan de buitenkant van een goed passende trens moeten zitten. Dit omdat een stang niet hetzelfde risico geeft op wondjes aan de binnenkant van de mond als een enkel- of dubbelgebroken bit. 
Daarbij zal de trens ervoor zorgen dat de stang stabiel blijft liggen en niet door de mond glijdt. 
Wanneer de stang en trens correct zijn aangemeten zal de stang genoeg ruimte overlaten voor de ring van de onderlegtrens. Dit is goed te zien op onderstaande foto, de onderlegtrens ligt mooi onder de stang. 

 

Welke dressuurstang?

We hebben drie aanbevelingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste stang: 

  1. De vorm van het mondstuk
  2. Het gebruikte materiaal
  3. De lengte van de scharen

 

1. De vorm van het mondstuk.

Diana en Daniel

Dit mondstuk is geschikt voor paarden die het moeilijk vinden om te ontspannen met een stang- en trenscombinatie en het aannemen / opzoeken van het contact. 

De brede boog biedt meer ruimte en vrijheid voor de tong.

Felicia en Philip

Dit mondstuk is geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor druk op de tong, makkelijk achter de hand kruipen en ondersteuning nodig hebben om een evenwichtige en gelijke druk op beide teugels te verkrijgen. 
Dit mondstuk helpt ruiter en paard om een natuurlijk en fijne oprichting te verkrijgen. 

Sofia en Sebastian

Dit mondstuk is geschikt voor paarden die wat meer in een natuurlijke oprichting mogen werken, het zorgt voor een directere en snellere inwerking op de hulpen zonder enige vertraging. Geschikt voor paarden die weinig ruimte hebben in de mond. 

 

Elisabeth en Erik

Dit mondstuk is geschikt voor jonge paarden of paarden die snel spanning opbouwen en de voorkeur geven aan veel stabiliteit. Ook heel geschikt voor paarden die heftig kunnen reageren op (onverwachte) beweging.

 

2. Materiaal;

Sweet Iron – Daniel, Philip, Sebastian en Erik.

Sweet iron zal het paard aanmoedigen om het bit aan te nemen en het contact te accepteren. Het is vooral geschikt voor jonge paarden, paarden die wat onzeker zijn of het bit niet goed aan durven nemen. 
Ook voor paarden met weinig balans is Sweet Iron vaak de beste keuze. 

Titanium – Diana, Felicia, Sofia en Elisabeth

Titanium geeft de ruiter een flexibeler gevoel met een snellere inwerking en directer contact.
De verbinding is licht en dit materiaal is geschikt voor paarden die wat traag kunnen zijn in hun reactie. 

 

3. Lengte van de scharen;


Een kortere schaar van 5cm geeft de ruiter een meer opwaarts gevoel. De kortere schaar is geschikt voor paarden die losser mogen zijn in de schouders en wat meer in een natuurlijke oprichting mogen lopen. 
Hoe korter de schaar, hoe makkelijker het is om stelling en buiging te vragen, dit is dus geschikt voor paarden die wat stug of stijf aan kunnen voelen. 

Een langere schaar van 7cm zal het paard aanmoedigen het bit op te zoeken in een voorwaartse neerwaartse houding. Hoe langer de scharen, hoe stabieler en hoe meer vergevingsgezing het contact is. De langere scharen zijn geschikt voor paarden die snel de rug wegdrukken, het bit niet goed aan durven nemen of snel te diep gaan lopen. 

 

Onderlegtrens

Wanneer je hebt besloten welke stang het beste bij je paard past is het belangrijk om een goed passende onderlegtrens erbij te kiezen die ook aan jouw eisen voldoet. Een aantal normale bitten van Fager, zowel watertrenzen als bustrenzen kunnen ook als onderlegtrens gebruikt worden, het enige verschil is de grootte van de ringen. Daarnaast heeft Fager nog een aantal speciale onderlegtrenzen met kleinere ringen. 

 

We hebben drie aanbevelingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste onderlegtrens: 

  1. De vorm van het mondstuk
  2. Het kaakstuk 
  3. Het gebruikte materiaal
 
  1. The shape of the mouthpiece

Enkelgebroken of dubbelgebroken? 

Eigenlijk is het heel simpel, hoe vaker het bit breekt, hoe meer flexibiliteit je creëert. 
Het gebruik van verschillende combinaties of verschillend gevormde tussenstukjes kunnen de mate van beweging beïnvloeden. 

Voor paarden die onstabiel zijn in het contact maar toch voldoende reageren op de hulpen is een enkelgebroken onderlegtrens vaak het beste. Dit mondstuk zorgt voor een duidelijk signaal en een onafhankelijke inwerking op de linker- en rechterteugel. Dit helpt om een constant contact te verkrijgen. 

Bij een dubbelgebroken onderlegtrens ontstaat een zachter gevoel in de hand omdat deze aan de buitenkant van de tong breekt. Ze zijn iets meer vergevingsgezind voor ongelijk teugelcontact, terwijl ze een flexibeler gevoel in de hand creëren.  Hierdoor is een dubbelgebroken bit meer geschikt voor paarden die wat stug en stijf aan kunnen voelen of voor paarden die wat meer beweging in de mond nodig hebben. 

De toevoeging van een roller in het midden van het dubbelgebroken mondstuk is geschikt voor paarden die zwaar kunnen aanvoelen of op het bit willen leunen. Een flexibele roller oefent een rollende druk uit op de tong, waardoor een betere respons ontstaat wanneer de ruiter de teugels opneemt, waardoor meer flexibiliteit door de schouder mogelijk is.

Als het paard reageert door het hoofd te schudden of achteruit te gaan wanneer het contact wordt opgenomen, of wanneer er meer druk wordt uitgeoefend, raden we aan een mondstuk te kiezen dat meer vrijheid voor de tong geeft of een enkelgebroken bit. 

 

2. Kaakstuk

Watertrens

Een watertrens is een bit waarbij de ringen los van het monstuk beweging, dit zorgt voor meer vrijheid voor het paard en geeft ze de mogelijkheid om hun tong te gebruiken het monstuk te verplaatsen in de mond. 
Met een watertrens heb je een onafhankelijkere inwerking dan met een bustrens. 

Voor paarden die graag op het bit hangen, stijf aanvoelen of het bit vast durven te pakken is een watertrens de beste keuze. Echter hangt dit ook wat samen met de keuze van je mondstuk, voor een paard die erg veel bezig is met zijn tong is een bustrens wellicht een betere keuze gezien ze hierbij minder de kans hebben om het mondstuk te verplaatsen met hun tong. 

Bustrens

Bij de bustrens zit het kaakstuk vast aan het mondstuk wat zorgt voor een stabieler contact en stillere ligging.
Een bustrens is geschikt voor paarden die wat onrustig kunnen zijn in de aanleuning of het bit niet goed aan durven nemen. Hoeveel stabiliteit je nodig hebt hangt ook af van het mondstuk dat je kiest. 

Een bustrens kan je helpen als je paard wat lastig te sturen is maar kan er ook voor zorgen dat een paard wat altijd het het bit speelt wat rustiger wordt in de mond. 

 

3. Material

Sweet Iron - Jacob, Oliver, Kasper, Milton

Sweet iron zal het paard aanmoedigen om het bit aan te nemen en het contact te accepteren. Het is vooral geschikt voor jonge paarden, paarden die wat onzeker zijn of het bit niet goed aan durven nemen. 
Ook voor paarden met weinig balans is Sweet Iron vaak de beste keuze. 

Titanium – Alice, Madeleine, Mary

Titanium geeft de ruiter een flexibeler gevoel met een snellere inwerking en directer contact.
De verbinding is licht en dit materiaal is geschikt voor paarden die wat traag kunnen zijn in hun reactie. 

 

Heb je nog vragen over de stangen en trenzen van Fager of twijfel je nog? 
Neem dan gerust contact met ons op via info@la-equistyle.nl 

 

 

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je hiervoor toestemming.